Vi använder cookies för att förbättra användbarheten på vår webbplats och göra våra online-tjänster mer relevanta för dig. Genom att fortsätta surfa på vår webbplats godkänner du vårt användande av cookies.
SE EN

Om Hinzaväskan

En Hinzaväska är så mycket mer än bara en väska. Den klassiska stilrena formen från 1950-talet i kombination med sin stora användbarhet gör Hinzaväskan svårslagen.

Hinzaväskan ger smart förvaring i hemmet såväl som på kontoret och är samtidigt en färgglad inredningsdetalj. Den är perfekt som strandväska och picknickkorg. Eftersom den är gjord av plast är det bara att skölja ur den om den blir smutsig. Hinzaväskan är praktisk när du arbetar i trädgården, den är tålig och står stadigt. Hinzaväskan i den mindre storleken passar bra i cykelkorgen.

De många färgerna och de två storlekarna gör att alla kan hitta sin favorit. Det finns en Hinzaväska för allt och alla!

Alla Hinzaväskor bortsett från tillbehören tillverkas i småländska Hillerstorp.

Hinza Green Plastic

Hinzaväskor som tillhör Green Plastic-sortimentet är ett klimatsmart val. De består av så kallad grön plast gjord av den förnyelsebara råvaran sockerrör.

När sockerrör växer upptar de koldioxid från vår atmosfär. Om grön plast av sockerrör förbränns frigörs koldioxiden tillbaks till atmosfären. I och med att mängden koldioxid inte ökar, vilket sker vid förbränning av vanlig plast från fossila råvaror, påverkas inte klimatet på vår jord. 

Sockerrören som används till att framställa den gröna plasten i våra Green Plastic väskor, odlas i plantage i Brasilien som ligger minst 2500 km från Amazonas.

Grön plast återvinns på samma sätt som vanlig plast. Variationer i ytskiktet kan förekomma.

Fakta

Hinzaväskorna består av återvinningsbar polyetenplast. Varianten Green Plastic innehåller så kallad grön polyetenplast där sockerrör använts som råmaterial istället för olja.

Hinzaväskorna tillverkas i Sverige i Hillerstorp. Fabriken är certifierad inom kvalité och miljö enligt ISO-9001 och ISO-14001.

Stor väska
Höjd med handtag: 42 cm. Höjd utan handtag: 25 cm. Längd: 44 cm. Bredd: 17 cm.
Rymmer: 15 liter
Max vikt: 15 kg.

Liten väska
Höjd med handtag: 38.5 cm. Höjd utan handtag: 22 cm. Längd: 32 cm. Bredd: 15 cm.
Rymmer: 7.5 liter
Max vikt: 10 kg.

Reklambild från Perstorp AB, bilden är tagen 1960.

Reklambild från Perstorp AB, bilden är tagen 1960.

Historia

Den stora modellen av Hinzaväskan är en svensk klassiker som produceras på 1950- och 1960-talet av plast- och kemikoncernen Perstorp AB. Väskan som då hade namnet Shoppingbag 329 ritades av Perstorp AB:s anställda designers, Curt Christofferson var en av dem. Produktionen av väskan upphörde när matbutiker började dela ut gratis plastpåsar att packa maten i.

Karin Bachstätter, som är barnbarns barn till grundaren av Perstorp AB och uppvuxen med de praktiska plastväskorna, tog tillsammans med sina föräldrar 2006 upp produktionen av väskorna under namnet Hinza. Namnet kommer från Perstorp AB:s tidigare VD-bostad som heter Hinza Lycka och som numera är Hinzas kontor.

Ett exemplar av en väska tillverkad av Perstorp AB på 1950-talet finns utställt på Plastens Hus i Perstorp, Sveriges enda plastmuseum.

Hinza AB har ensamrätten till väskans design.

Brukskonst

Svensk Forms Opinionsnämnd har yttrat sig angående denna populära plastväska som designades av Perstorp AB på 1950-talet. Opinionsnämnden som består av både jurister och designer anser att väskan är så originell och särpräglad att verkshöjd får anses föreligga och att väskan därigenom åtnjuter upphovsrättsligt skydd som ett alster av brukskonst.


Att Svensk Forms Opinionsnämnd anser att ”Shoppingbag 329” har den verkshöjd som krävs för att få upphovsrättsligt skydd som brukskonst har den 5 juni 2019 uppmärksammats på Plastens Hus i Perstorp, då Perstorp AB med firmatecknare Mikael Gedin formellt överlät rättigheterna till väskan till Hinza AB.


- Det är med stor stolthet som vi idag överlämnat våra rättigheter för Shoppingväska 329 till Hinza AB. Vi ser fram emot att se Karin och Hinza AB ta vidare denna stolta del av vår historia in i framtiden, sade Mikael Gedin, VD för Perstorp AB och EVP People & Culture och CEO Office för Perstorp Group.

Överdrag

Nu är de här - överdrag till Hinzaväskorna så du kan skydda, gömma och förvara dina tillhörigheter ännu bättre! 

 

Storlekar: Finns till både stor och liten Hinzaväska

Färg: Svart

Material: Polyuretanöverdraget polyestertyg

Tillverkning: Överdragen sys i Polen och tyget produceras i England.

Tips: Stoppa den rundade fliken på överdragets långsida utanpå Hinzaväskan och innanför resårbandet för bästa passform!

Överdraget kan beställas med eller utan den smarta förvaringspåsen att stoppa överdraget i när det inte används. Hänger du förvaringspåsen runt ena handtaget på Hinzaväskans insida bär du alltid överdraget med dig och det är lätt att ta fram när du vill använda det.

Moomin by Hinza

Svensk design möter finska sagoklassiker.

Vi har äran att presentera Moomin by Hinza - en kollektion av Hinzaväskor med figurer från Mumintrollets härliga värld.

Kollektionen består av två stora och två små Hinzaväskor i plast gjord av sockerrör. Underbara till förvaring i hemmet, frakt av barnens extrakläder till och från förskolan eller att handla mat i. Användningsområdena är lika många som träden i Mumindalen. 

Se fler bilder

Hitta återförsäljare

 

© Moomin Characters ™

 

Innerväskor

Nu finns det fina innerväskor som tillbehör till Hinzaväskorna. Finns till både stor och liten Hinzaväska.

Fler bilder - klicka på fyrkanterna på bilden här bredvid.

Hitta återförsäljare

 

Kylväskor

Håll kylan med våra nya kylväskor i slitstarkt tyg och aluminiumklädd insida.

Kylväskorna har avtagbar axelrem och kan därför användas som en insats i en Hinzaväska och som fristående väska.

Finns i två storlekar som passar i en stor respektive i en liten Hinzaväska.

Hitta återförsäljare

 

Multi handväskor

Multi-handväskan är handväskan du kan använda såväl i som ur din stora Hinzaväska.

Fäll ner och knäpp fast kortsidorna och Mutli-handväskan blir en smart insats till Hinzaväskan. Eller sätt fast den medföljande axelremmen och du har en härlig och rymlig handväska.

Klicka på fyrkanterna på bilden här bredvid för att se Multi-väskorna användas som innerväskor.

Hitta återförsäljare

Design & CMS av Great Agency